Menu Zamknij

Oświadczenie Klubu w związku z nie przyznaniem Licencji na grę w I lidze

ZKS Olimpia Elbląg planuje złożenie odwołania od decyzji PZPN o nie przyznaniu klubowi licencji na grę w I lidze.

Rozpoczęto przygotowywanie brakujących dokumentów.
Od dnia 16.05 klub ma 5 dni roboczych na złożenie odwołania do właściwej Komisji w PZPN. W związku z przypadającym weekendem ostateczny termin złożenia odwołania przypada na poniedziałek 22 maja.

Komisja postanowiła nie przyznać klubowi Olimpia Elbląg: licencji upoważniającej klub do uczestnictwa w rozgrywkach I Ligi w sezonie 2023/2024 w związku z niespełnieniem kryterium I.16 Podręcznika Licencyjnego.“ – Kryterium I.16 dotyczy podgrzewanej murawy na Stadionie Miejskim w Elblągu, gdzie Olimpia Elbląg rozgrywa swoje drugoligowe mecze.

Decyzja Komisji ds. Licencji Klubowych została uzasadniona niespełnieniem jednego z kryteriów infrastrukturalnych, to jest posiadania boiska z systemem podgrzewania murawy. Jest to niezrozumiałe, tym bardziej że Miasto Elbląg rozpoczęło proces inwestycyjny dotyczący wykonania wyżej wymienionego systemu, o czym został poinformowany Prezes ZKS Olimpia Elbląg Paweł Guminiak pismem z dn. 25 kwietnia 2023 r.. Obecnie przygotowywany jest program funkcjonalno-użytkowy dla tej inwestycji. Umowa na jego opracowanie została podpisana 3 kwietnia br. Program ma być gotowy do 18 maja br. W budżecie Elbląga są zabezpieczone pieniądze na ten cel. Procedura dotycząca wykonania tego zadania jest w toku – czytamy w oświadczeniu. – Informuję również, że w dn. 8 maja br. złożyłem wniosek o dofinansowanie przebudowy Stadionu Miejskiego przy ul. Agrykola 8 w programie ogłoszonym przez Ministerstwo Sportu i Turystyki pn. Sportowa Polska 2023. W ramach realizacji przedmiotowego zadania planuje się wykonanie podgrzewania elektrycznego jednej płyty boiska piłkarskiego z trawy naturalnej, w tym wykonanie systemu grzewczego w istniejącej murawie metodą wcinania kabli grzejnych, wykonanie systemu sterowania i monitorowania pracy instalacji grzewczej, wykonanie zasilania elektrycznego systemu podgrzewania murawy. Biorąc powyższe pod uwagę, rekomenduję ZKS Olimpia Elbląg skorzystanie ze środka odwoławczego od decyzji Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN. – brzmi oświadczenie prezydenta Elbląga, Pana Witolda Wróblewskiego.